I 1851 lyktes den engelske fotografen Fredrick Scott Archer (1813 – 1 May 1857) å produsere et fotografi basert på en flytende emulsjon på en glassplate. Denne prosessen ble kalt kollodionprosessen og er den nest eldste formen for fotografering. Den dannet grunnlaget for den analoge filmen slik vi kjenner den i dag. 
Filmen dannes av en blanding med eter, etanol og salt. Denne filmen påføres en plate av glass eller sortlakkert metall. Når eteren har fordampet legges platen i et vannbad med sølvnitrat for å bli følsom for lys. Dette foregår i et mørkerom. Platen legges så i en lystett filmkassett som så settes i fotoaparatet. Etter at fotografiet er tatt går turen tilbake til mørkerommet, der platen tas ut og fremkalles slik at vi står igjen med et bilde dannet av sølvmetall. Deretter legges platen i et nytt saltbad som fjerner overflødig sølv. Platen tørkes og lakkeres, og når lakken er tørr er bildet ferdig. Arbeidet frem til platen er lakkert tar 15-25 min.
Hos Han med hatten foregår fotograferingen med fotoapparat som ble produserten gang mellom 1900 og 1907.  All kjemi blandes basert på originale oppskrifter fra 1850 og frem mot 1900.

Bestill tid i dag til å få en unik opplevelse!
Back to Top